İçeriğe atla
← 4. Ünite: İstatistiksel Araştırma Süreci

📖 Verileri Görselleştirme ve Özetleme (merkezî eğilim ölçüleri)

Verileri Görselleştirme ve Özetleme (merkezî eğilim ölçüleri), 6. Sınıf Matematik dersinin 4. ünitesi "İstatistiksel Araştırma Süreci" içindeki konulardan biri. Ünite oyununda bu konudan 25 soru var. Aşağıda çözümlü 8 örnek soru bulursun. Soruları hemen çözebilirsin — üyelik gerekmez.

✏️ Verileri Görselleştirme ve Özetleme (merkezî eğilim ölçüleri) soruları

Şıkka dokun, doğru mu yanlış mı hemen gör; altında çözümü çıkar. Üyelik gerekmez.

1. Günlük satılan bilet sayıları: 24, 27, 33, 32. Bu verilerin aritmetik ortalaması kaçtır?

Cevabı ve çözümü göster

Cevap: 29

Aritmetik ortalama = veriler toplamı ÷ veri sayısı = 116 ÷ 4 = 29.

2. Bir sınıftaki öğrencilerin kardeş sayıları: 4, 6, 9, 10, 6. Bu verilerin aritmetik ortalaması kaçtır?

Cevabı ve çözümü göster

Cevap: 7

Aritmetik ortalama = veriler toplamı ÷ veri sayısı = 35 ÷ 5 = 7.

3. Bir takımın attığı gol sayıları: 13, 5, 2, 5, 5. Bu verilerin aritmetik ortalaması kaçtır?

Cevabı ve çözümü göster

Cevap: 6

Aritmetik ortalama = veriler toplamı ÷ veri sayısı = 30 ÷ 5 = 6.

4. Bir sınıftaki öğrencilerin kardeş sayıları: 21, 16, 17, 23, 18. Bu verilerin aritmetik ortalaması kaçtır?

Cevabı ve çözümü göster

Cevap: 19

Aritmetik ortalama = veriler toplamı ÷ veri sayısı = 95 ÷ 5 = 19.

5. Verilerin toplamının veri sayısına bölünmesiyle bulunan değere ne denir?

Cevabı ve çözümü göster

Cevap: aritmetik ortalama

Aritmetik ortalama, verilerin eşit paylaştırılsa her birine düşecek değerdir.

6. Veriler: 45, 28, 31, 3, 6. Bu veri grubunun açıklığı kaçtır?

Cevabı ve çözümü göster

Cevap: 42

Açıklık = en büyük veri − en küçük veri = 45 − 3 = 42.

7. Veriler: 45, 23, 43, 2, 15, 49. Bu veri grubunun açıklığı kaçtır?

Cevabı ve çözümü göster

Cevap: 47

Açıklık = en büyük veri − en küçük veri = 49 − 2 = 47.

8. Veriler: 55, 60, 50, 48, 20, 46. Bu veri grubunun açıklığı kaçtır?

Cevabı ve çözümü göster

Cevap: 40

Açıklık = en büyük veri − en küçük veri = 60 − 20 = 40.

📝 Bu konu hangi yazılıda çıkar?

MEB'in ortak yazılı konu-soru dağılım tablosuna göre bu ünite şu yazılılarda sorulur. Okulundaki zümre tablodaki senaryolardan birini seçer.

📚 "İstatistiksel Araştırma Süreci" ünitesinin konuları

  1. Kategorik ve Nicel Veriye Dayanan Araştırma Sorusu Oluşturma
  2. İstatistiksel Araştırma Sürecinde Planlama
  3. Anket Sorusu Hazırlama
  4. Verileri Görselleştirme ve Özetleme (merkezî eğilim ölçüleri)
  5. Sonuçları Yorumlama ve Tartışma