İçeriğe atla
← 1. Ünite: Sözün Ezgisi

📖 Türkü

Türkü, 10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı dersinin 1. ünitesi "Sözün Ezgisi" içindeki konulardan biri. Ünite oyununda bu konudan 11 soru var. Aşağıda cevaplı ve çözümlü 8 örnek soru bulursun.

✏️ Türkü soruları

Önce kendin çöz, sonra cevaba bak. Her sorunun altında kısa çözümü var.

1. Hece ölçüsünün genellikle 7, 8 ve 11’li kalıplarıyla bir ezgi eşliğinde söylenen, farklı nazım birimlerinden oluşan anonim halk edebiyatı nazım biçimi hangisidir?

  1. A) Mesnevi
  2. B) Türkü
  3. C) Gazel
  4. D) Koşuk
Cevabı ve çözümü göster

Cevap: Türkü

Günümüzde söyleyeni ve besteleyeni bilinenleri de vardır.
Bu nazım biçimi türküdür.

2. Türkülerde bentlerin sonunda tekrar edilen dize veya dizelere ne denir?

  1. A) Tapşırma
  2. B) Kavuştak
  3. C) Matla
  4. D) Döşeme
Cevabı ve çözümü göster

Cevap: Kavuştak

Türküler iki bölümden oluşur.
Bentlerin sonunda tekrarlanan bölüm kavuştaktır.

3. Türkülerde asıl konunun işlendiği bölüme ne ad verilir?

  1. A) Kavuştak
  2. B) Nakarat
  3. C) Bağlama
  4. D) Bent
Cevabı ve çözümü göster

Cevap: Bent

Kavuştak bentlerin sonunda tekrarlanır.
Asıl konunun işlendiği bölüm benttir.

4. Yazılı ve sözlü edebiyatta bir eserin, anlatanlar veya yazanlar değiştikçe araya katılan sözlerle ortaya çıkan ve aslına göre farklılık gösteren benzerlerine ne denir?

  1. A) Nazire
  2. B) Varyant
  3. C) Tekerleme
  4. D) Nakarat
Cevabı ve çözümü göster

Cevap: Varyant

Masal, destan, mâni ve türkülerde sıkça görülür.
Bu benzerlere varyant denir.

5. Kitapta Çayır Çimen Geze Geze türküsünün sözleri birbirinden farklı iki söylenişi verilmiştir. Bu iki söyleniş türkünün neyidir?

  1. A) Nakaratı
  2. B) Tapşırması
  3. C) Kavuştağı
  4. D) Varyantı
Cevabı ve çözümü göster

Cevap: Varyantı

Sözlü gelenekte türküler aktarılırken değişir.
Aynı türkünün farklı söylenişleri onun varyantlarıdır.

6. Erman Artun’a göre türkülerin bu derece çeşitlenmesinin asıl nedeni nedir?

  1. A) Kişilerin yetenekleri
  2. B) Radyo ve televizyon
  3. C) Yazılı kaynaklar
  4. D) Ticaret kervanları
Cevabı ve çözümü göster

Cevap: Kişilerin yetenekleri

Kaynak kişiler ezgilerde ve sözlerde değişiklik yapabilir.
Çeşitlenmenin asıl nedeni kişilerin yetenekleridir.

7. Nerdesin adlı şiirin şairi kimdir?

  1. A) Cahit Sıtkı Tarancı
  2. B) Bedri Rahmi Eyüboğlu
  3. C) Ahmet Kutsi Tecer
  4. D) Ziya Gökalp
Cevabı ve çözümü göster

Cevap: Ahmet Kutsi Tecer

Şiir, Bütün Şiirleri adlı kitapta yer alır.
Şairi Ahmet Kutsi Tecer’dir.

8. Köy türkülerini şiirinin kaynağı olarak gördüğü Türküler Dolusu adlı şiirin şairi kimdir?

  1. A) Necip Fazıl Kısakürek
  2. B) Bedri Rahmi Eyüboğlu
  3. C) Orhan Veli Kanık
  4. D) Ahmet Kutsi Tecer
Cevabı ve çözümü göster

Cevap: Bedri Rahmi Eyüboğlu

Şiir Karadut adlı kitapta yer alır.
Şairi Bedri Rahmi Eyüboğlu’dur.

📝 Bu konu hangi yazılıda çıkar?

Ünitenin yıl içindeki yerine göre genellikle şu yazılılarda sorulur. Okulunun konu dağılımı farklı olabilir.

📚 "Sözün Ezgisi" ünitesinin konuları

  1. Koşuk
  2. Türkü
  3. Masal